5-daagse fietsvakantie Waddenzee en IJsselmeer

Friesland, Nederland

  • Bezoek Vlieland of Terschelling
  • Kazematten van Korwerderzand
  • Hindeloopen, Stavoren, Makkum
  • Zuiderzeemuseum Enkhuizen
  • Begin- en eindpunt in Harlingen
Hindeloopen
Makkum
IJsselmeer afsluitdijk
Enkhuizen Nederland vuurtoren
Bekijk alle fotos (4 )

Fietsen langs de Waddenzee en het IJsselmeer

Prachtige dijkwegen voeren u langs de oevers van de Waddenzee naar de Afsluitdijk, de scheiding tussen het zoete en het zoute water. Fiets langs het IJsselmeer naar de echt Friese stadjes Hindeloopen en Stavoren. En u heeft de mogelijkheid om een van de Waddeneilanden te ontdekken. Pak het veer naar Vlieland of Terschelling en geef u over aan het échte eilandgevoel. Het begin- en eindpunt van uw fietsvakantie is in Harlingen. Wij zeggen: Fryslãn Boppe!

ADE Tip:

Verleng deze fietsvakantie met een nacht naar een 6-daagse variant. U kunt dan bijvoorbeeld zowel Vlieland als Terschelling per fiets ontdekken. Aankomst is dan mogelijk op zondag of vrijdag.
Vraag onze fietsspecialisten naar de mogelijkheden.

Let op: de mogelijkheid bestaat dat in verband met de corona maatregelen het niet mogelijk is om ter plaatse kaartjes te kopen voor de veerboot van Harlingen naar Vlieland of Terschelling. Deze dient u dan van te voren te reserveren op: https://www.rederij-doeksen.nl/.

Dag 1: Individuele aankomst Harlingen

U reist op eigen gelegenheid naar uw hotel in Harlingen voor de eerste overnachting.

Dag 2: Harlingen, Vlieland of Terschelling

Afstand ca. 40 km

Wat gaat u vandaag doen? U kunt het volledig zelf bepalen. Of u maakt een fietstocht door Harlingen en omgeving, of u neemt de veerboot (exclusief) naar een van de Waddeneilanden, Terschelling of Vlieland.
Het autovrije Vlieland wordt gekenmerkt door idyllische schelpenpaadjes, glooiende duinen, stranden, naaldbossen en weilanden vol grazende Saoyschapen en Schotse Hooglanders. In het westen van het eiland vind je Vliehors, de ‘Sahara van het Noorden’.
Kiest u voor Terschelling? Hier laat inspanning zich perfect combineren met ontspanning, want het breedste strand van Europa vind je gewoon hier. Het eiland bezit zo’n 80 kilometer aan fietspaden, langs uitgestrekte duinen en door bossen, polders en heide. In één dag fietst u met gemak langs de hoogtepunten van het eiland, zoals de vuurtoren de Brandaris en Natuurschuur Lies.

Dag 3: Harlingen - Hindeloopen

Afstand ca. 52 km

Vanuit Harlingen fietst u eerst langs de Waddenzee tot aan de afsluitdijk. Vervolgens gaat het langs de oevers van het IJsselmeer naar Hindeloopen. Onderweg passeert u de beroemde kazematten van Korwerderzand evenals Makkum, bekend van zijn aardewerk en Workum, bekend van het Jopie Huismanmuseum. U verblijft 2 nachten in een comfortabel appartement op de unieke locatie van de jachthaven in Hindeloopen.

Dag 4: Hindeloopen - Stavoren - Hindeloopen

Afstand ca. 54 km

Wat is Friesland zonder Elfstedentocht? Als u vandaag op de pedalen stapt, bent u al snel bij het schaatsmuseum. Van elke elfstedentocht is er een vitrine met bezienswaardigheden en herinneringen van de desbeteffende tocht. U fietst verder naar de hanzestad Stavoren. Wist u dat aan het einde van de middeleeuwen Stavoren een havenstad van formaat was? De havens van Amsterdam en Rotterdam waren in die tijd veel kleiner dan die van Stavoren. Op het terras van restaurant De Potvis, aan het IJsselmeer, kunt u de zandbanken zien die het verval van de havenstad Stavoren inluidden. Deze komen ook voor in de sage van Het Vrouwtje van Stavoren. Via de kustlijn van het IJsselmeer, het bosrijke gebied rondom Bakhuizen en het waterrijke Fluessen keert u terug naar uw hotel in Hindeloopen.

Dag 5: Hindeloopen - Enkhuizen - Afsluitdijk - Harlingen

Afstand ca. 54 km

Op deze laatste dag van uw fietsvakantie staat er nog heel veel op het programma. Na het ontbijt fietst u naar Stavoren (ca 10 km). In de periode van mei t/m september vertrekt daar om 08:45 uur de veerboot naar Enkhuizen. De overtocht duurt ca 80 minuten. In Enkhuizen kunt u het Zuiderzeemuseum bezoeken. Daarna fietst u langs het IJsselmeer via Medemblik naar Den Oever. (ca 46 km). Doordat het fietspad over de Afsluitdijk tot eind 2022 afgesloten is, kunt u in Den Over geheel kosteloos op de bus stappen (fiets inclusief). Terug in Friesland is het nog ca. een half uurtje fietsen alvorens u bij het starthotel in Harlingen arriveert. Dan is uw 5-daagse fietsvakantie werkelijk ten einde en keert u op eigen gelegenheid terug naar huis.

Meer weten over de 5-daagse fietsvakantie Waddenzee en IJsselmeer?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 5-daagse fietsvakantie Waddenzee en IJsselmeer.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 7.0
Locatie/gebied: 8.0
Hotels: 5.5
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.0
Route: 8.5
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 7.0
Reisbescheiden: 8.0
5.0
Fietsroutes goed, Hotels matig
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Fietsvakantie was leuk, maar de hotels kunnen beter.
9.0
Prima vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
We hebben een heerlijke vakantie gehad, echt hele mooie routes die jullie uitgezet hebben. het hotel was prima heel vriendelijk personeel. Een foutje dat onze koffer niet bij het volgende hotel stond maar dat werd heel vlug geregeld prima service. Ik moet er wel bij vermelden dat we ontzettend geluk hebben gehad met het weer vijf dagen met zon gefietst.
Lees meer