8-daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg

Harz, Duitsland

  • Wandelvakantie in de ongerepte Harz
  • Met hoogtepunt 'de Brocken'
  • Dagetappes van ca. 10 tot ca. 16 km
  • Van Osterode naar Thale
  • Ook in omgekeerde volgorde mogelijk
Harz Brockenbahn
Goslar
Harz Brocken
Wernigerode
Brocken Harz
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
Bekijk alle fotos (11 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Osterode

Individuele aankomst in Osterode. In Osterode bevinden zich twee zeer bezienswaardige kasteelruïnes, de burcht Lichtenstein en de Alte Burg. Van Lichtenstein zijn enkel nog maar de grachten en een deel van de ringmuur over. Van de Alte Burg staat nog de helft van de verdedigingstoren overeind. Een van de meest imposante gebouwen van Osterode is het “Harzkornmagazin”, dat in 1722 is gebouwd.

Dag 2: Ostenrode - Clausthal-Zellerfeld (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km

De wandeling begint bergopwaarts langs de oude handelsroute en u ziet reeds de eerste tekenen van het Oberharzer Wasserregal. Dit is een water omleidings- en opslagsysteem dat in de 16e tot de 19e eeuw tot stand kwam en de watertandraderen aandreef in de mijnen. Het wordt beschouwd als het belangrijkste pre-industriële waterbeheersysteem van de wereld. Hierna bereikt u de universiteitsstad Clausthal-Zellerfeld. Bewonder de grootste houten kerk van Duitsland, met een lengte van 57 meter en een breedte van 26 meter is de Marktkirche indrukwekkend. De bouw begon in 1637.
Wandeltijd: ca. 4,5 uur.

Dag 3: Clausthal-Zellerfeld - Altenau (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km

Vanaf het vertrek uit Clausthal-Zellerfeld loopt u de hooggelegen stad uit en zonder veel klimmen en dalen wandelt u voornamelijk op bospaden en smalle paden. In de omgeving is het zogenaamde “dammgrabensysteem” regelmatig te zien. Achter dit systeem gaat een oud koninklijk recht schuil. Met het recht op de mijnbouw gaven de autoriteiten de mijnwerkers ook het recht om water te tappen voor de aandrijfwielen ten behoeve van de mijnexploitatie. Iets verder komt u langs een ijzerbron “de Eisenquelle”. Uw etappe eindigt in Altenau, bekend om zijn kruidenpark.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 4: Altenau - Brocken - Schierke/Wernigerode (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km

Vandaag het hoogtepunt van uw wandelvakantie, de tocht naar de top van de Brocken, gelegen in het midden van het National Park Harz. De Brocken is met een hoogte van 1142 meter boven de zeespiegel de hoogste berg van Noord-Duitsland en de Harz. Het uitzicht vanaf de top van de Brocken is indrukwekkend. Het gehele Harzgebergte is te overzien. Bij ideale atmosferische omstandigheden reikt de blik onder meer tot de bergen van het Thüringer Woud, de Wasserkuppe in de Rhön, de Kahler Asten in het Sauerland en de Dom van Maagdenburg. Op mooi aangelegde en gevarieerde paden wordt de top (1.142m) bereikt. Niets mooier om met de smalspoorbaan (excl.) af te dalen naar Schierke of Wernigerode voor de overnachting.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 5: Schierke/Wernigerode - Rübeland (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km

Heeft u overnacht in Wernigerode dan neemt u de bus naar Schierke waar u weer terugkeert op de Harzer-Hexen-Stieg bij de Pfarrsteig. U loopt langs de Trudenstein (granieten rotspartij met uitzichtpunt) gaat het bergafwaarts naar de Königshütter waterval. Daar ontmoet u het kleine riviertje Bode en verandert het landschap met onder andere de kalksteenwinning, die nog steeds hier plaats vindt.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 6: Rübeland - Altenbrak/Treseburg (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km

De Bode bepaalt uw route voor vandaag. Bode. U volgt de loop van de rivier, soms op kleine en dan weer brede paden en dan weer hoog boven het stuwmeer Wendefurth. Wendefurth, een stuwmeer met dam en waterkrachtcentrale, werd tussen 1957 en 1964 gebouwd. U blijft de de rivier volgen tot aan Altenbrak of Treseburg.
Wandeltijd: ca. 4 tot 5,5 uur.

Dag 7: Altenbrak/Treseburg – Thale of Quedlinburg (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km

Op deze laatste wandeletappe arriveert u in het met mythen en sagen omhulde Bode dal. Dwars tussen de granietrotsen door, leidt een smal pad u verder daarbij ook voortdurend de Bode volgend. Uw wandelvakantie eindigt in Thale net onder de beroemde Hexentanzplatz. Als u wilt, kunt u de wandelvakantie ook eindigen in Quedlinburg (hiervoor geldt een toeslag).
Wandeltijd: ca. 3 tot 4,5 uur.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

Uw wandelvakantie over de Harzer-Hexen-Stieg is ten einde. U reist op eigen gelegenheid naar huis. Natuurlijk kunt u ook nog een nachtje (of meer) verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 6.0
Locatie/gebied: 8.0
Hotels: 6.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 2.0
Route: 8.0
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 7.0
Reisbescheiden: 7.0
6.0
Mooie wandelroute in midden Duitsland
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2021
Hexenstieg is een mooie route, etappes waren prima te doen. Het was grotendeels rustig, hoogtepunt was de Brocken en zeker het hotel bovenop de berg. De andere hotels/pensions waren zeer wisselend. Osterode: geen fijne kamer, onaardige eigenares, lunchpakket 7 euro p.p. Buntenbock: fijne kamer met balkon, hele aardige man, gratis lunchpakket Altenau: grote kamer met zitkamer en balkon, wel erg gedateerd Brocken: fantastische plek, super uitzicht vanaf de berg Koningshutte: prima, direct aan de route, aardige eigenares Rubeland: heel erg oud hotel, vlakbij lekker zwembad, serveersters bij ontbijt waren erg onaardig. Altenbrack; hier kregen we een mail over, de dag ervoor, dat we niet alleen ons inentingsbewijs moesten laten zien maar ook een negatieve test. Dit was heel vervelend maar viel uiteindelijk wel mee want een zelftest was voldoende. Geen enkele hulp vanuit ADE, geen enkele reactie op mijn mail terug hierover. Heel klein zolderkamertje gekregen. Thale; prima, mooi hotel.
Lees meer