9-daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg

Harz, Duitsland

  • Wandelvakantie in de ongerepte Harz
  • Van Osterode naar Thale
  • Met hoogtepunt 'de Brocken'
  • Korte etappes van 10 tot 16 km
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
9 daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg
Bekijk alle fotos (6 )

Wandelen zonder grenzen!

Deze wandelvakantie over de Harzer Hexenstieg gaat over de voormalige Oost- en West-Duitse grens. De wandelroute biedt uw wandelvakantie een ideale mix van landschappelijke en culturele hoogtepunten. De wandelroute voert door de beide nationale parken Harz en Hochharz. De Harzer-Hexen-Stieg is met zijn wegbeschrijving bewust op het genieten van de fantastische bergwildernis in het waterrijke Nationalpark van de Harz gericht. Hoogste punt en tegelijk het hoogtepunt van de wandelvakantie is de beklimming van de Brocken met overnachting in het Brockenhotel!

Karakter van de wandeletappes: Niveau 1. Wandeletappes variërend van 14 tot 16 km. Maximale stijgingen van 500 hoogtemeters.

Van Osterode in de Harz over de Brocken naar Thale, etappewandeling met hotelwissel en bagagetransport, Harzer-Hexen-Stieg totaal ca. 95 km. Wandeling ook mogelijk van Thale naar Osterode, bij wandeling in omgekeerde richting, aankomst Thale en terugreis van Osterode.
Reisperiode: iedere zondag van mei t/m oktober voor alle tochten. Op aanvraag ook individuele aankomst op andere dagen mogelijk.

Dag 1: Individuele aankomst Osterode

Aankomst in Osterode, hier bevinden zich ook twee zeer bezienswaardige kasteelruïnes, de burcht Lichtenstein en de Alte Burg. Van Lichtenstein zijn enkel nog maar de grachten en een deel van de ringmuur over. Van de Alte Burg staat nog de helft van de verdedigingstoren overeind. Een van de meest imposante gebouwen van Osterode is het “Harzkornmagazin”, dat in 1722 is gebouwd.

Dag 2: Osterode - Buntenbock

Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 380 m

Gelegen tussen de bloeiende weiden, groene bossen, heldere stroompjes en ver van verkeerslawaai ligt Buntenbock. Niet alleen wandelaars en natuurliefhebbers komen hier, ook voor sportliefhebbers valt er veel te beleven. Buntenbock ligt aan de bekende langeafstandswandelpaden Hexenstieg dat dwars door de Harz loopt en de Försterstieg.

Dag 3: Buntenbock - Altenau

Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 50 m

De hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken, ligt slechts 12 km van Altenau verwijderd en is zichtbaar vanuit het hele stadje. Altenau ligt aan de Oker, een zijrivier van de Aller. In en rond Altenau zijn er volop mogelijkheden voor wandelaars, mountainbikers en nordic walkers. De zeventiende eeuwse St. Nikolai-kerk in het midden van Altenau is van hout gemaakt en zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen van binnen.

Dag 4: Altenau - Brocken

Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 500 m

De Brocken is met een hoogte van 1142 meter boven de zeespiegel de hoogste berg van Noord-Duitsland en in de Harz. Het uitzicht vanaf de top van de Brocken is indrukwekkend. Het gehele Harzgebergte is te overzien. Bij ideale atmosferische omstandigheden reikt de blik onder meer tot de bergen van het Thüringer Woud, de Wasserkuppe in de Rhön, de Kahler Asten in het Sauerland en de Dom van Maagdenburg.

Dag 5: Brocken - Königshütte

Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 50 m

In Königshütte bevindt zich de ruïne van de Königsburg, een middeleeuwse burcht. Hiervan resteren nog de verdedigingstoren, de muren en een deel van de wallen. Ten zuidoosten van Königshütte ligt het imposante stuwmeer in de rivier de Rappbode.

Dag 6: Königshütte - Rübeland

Afstand ca. 10 km
Hoogteverschil ca. 50 m

De Hermannsgrot is pas in 1866 bij wegwerkzaamheden ontdekt. De beide druipsteengrotten zijn bepalend voor de toeristische betekenis van Rübeland. Sinds 2004 draagt Rübeland officieel de bijnaam “Höhlenort” (grottendorp). Jaarlijks komen tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers naar beide grotten, die een bezoek meer dan waard zijn. Ten zuidwesten van Rübeland ligt nog een ruïne, die van de burcht Susenburg. Via het wandelpad is bovendien het stuwmeer in de Rappbode te bereiken. Hier ligt de hoogste stuwdam van Duitsland en het stuwmeer heeft een oppervlak van maar liefst vier vierkante kilometer.

Dag 7: Rübeland - Altenbrak

Afstand ca. 12 km
Hoogteverschil ca. 90 m

Tijdens uw wandelingen kunt u een bezoek brengen aan de Hexentanzplatz, een plateau langs het Bodedal, en de Rosstrappe daartegenover. Ook de moeite van het bezoeken waard zijn de Baumanns- en Hermannsgrot met druipsteenformaties.

Dag 8: Altenbrak - Thale

Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 200 m

De stad Thale met zo’n 18.000 inwoners ligt prominent aan het begin van een van de meest imposante dalen van geheel Duitsland, het dal van de Bode. Door het Bodedal liggen er vele goed bewegwijzerde wandelpaden, waaronder het langeafstandswandelpad de Harzer Hezenstieg. Thale heeft een uniek “mythewandelpad”, waarlangs moderne beeldhouwwerken tentoongesteld worden die betrekking hebben op de geschiedenis van de vroegste nederzetting van Germaanse stammen.

Dag 9: Vertrek vanuit Thale

Dag 9 van uw wandelvakantie is aangebroken en dit is helaas de laatste dag. U vertrekt naar huis of verlengt uw vakantie.

Meer weten over de 9-daagse wandelvakantie Harzer-Hexen-Stieg?