10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig

Sauerland, Duitsland

  • Lekker dichtbij huis, het Sauerland!
  • Van Brilon naar Dillenburg
  • Alle hoogtepunten van de Rothaarsteig
  • Ook omgekeerd te wandelen
Rothaagsteig (c) Rothaarsteigverein e.V._Kapp
Dillenburg
Hanbrug bij de Rothaarsteig
Rothaarsteig uitzichtspunt
Herfst Rothaarsteig
Bij Dillenburg op de Rothaarsteig
Bekijk alle fotos (14 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Brilon

De eerste dag is aangebroken en u zult aankomen in het gezellige Brilon, tevens vindt de overnachting hier plaats.

Dag 2: Brilon - Willingen (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 450 m

Na een korte wandeling verlaat u de stad Brilon en wandelt het bos door met een korte maar steile klim. Al snel passeert u Möhne bron, het Briloner Citizen bos in Petersborn en de ruïnes van de Borbergse begraafplaats. Later klimt u door een van de steilste delen van de hele Rothaar, dit wordt beloond met een overweldigend uitzicht. Na de afdaling kunt u het Feuereiche bewonderen en langs de Rijn-Weser waterscheiding wandelen. Vanaf hier wandelt u verder op de feeder weg naar Willingen.

Dag 3: Willingen - Winterberg (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 200 m

De wandeltocht brengt u naar Langenberg, het hoogste punt van Noord-Rijnland-Westfalen. Na een paar kilometer, word het gebied totaal veranderd: het bos is lichter en maakt plaats voor een heide, de laag-hoog heidevelden. Vanaf hier heb je in gunstige weersomstandigheden een goede vooruitziende blik op Winterberg en de Kahler Asten, maar ook naar de nabijgelegen Diabassteinbruch. Na de afdaling, zult u de Hoppecke bron passeren. Hier is een van de kleine moerasgebieden. Vervolgens duikt u terug in het diepe bos. De aantrekkingskracht van het kleine dorpje Küstelberg die u doorkruist met een imposante 500 jaar oude lindeboom. Het passeren van het Ruhrquelle pad voert u door de Heath Street, een historische band van Keulen naar Leipzig, de bestemming is Winterberg.

Dag 4: Winterberg - Schanze (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 300 m

Vanaf Winterberg leidt de Rothaarsteig u direct in de richting van St.-Georg-Schanze, waar u een prachtig uitzicht kan hebben - op een heldere dag! U klimt naar de Kahler Asten via een mooie weg, bossen en heide wisselen elkaar af. Na de afdaling steekt u de Lenneplätze over en ziet u Langewiese met zijn kapel. Wandelend op een zeer kort maar steil pad gaat u het bos weer in. U komt aan in Schanze.

Dag 5: Schanze - Rhein-Weser-Turm (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 100 m

Vanaf Schanze wandelt u door de canyon-achtige Grubental, waarom probeert u op de Sombornquelle de kwaliteit van het drinkwater niet? Dit is werkelijkwaar voortreffelijk! Na ca. 18 kilometer komt u aan in Rhein-Weser-Turm.

Dag 6: Rhein-Weser-Turm - Lützel (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 240 m

Meteen aan het begin van de etappe wacht er een hoogtepunt op u: De Schule des Waldes, oftewel de school van het bos. De Europese beuk, spar, lariks en platanen zijn goed te zien. Dan zullen we het natuurgebied Schwarzbachtal oversteken. Na Dreiherrenstein die de grenzen van drie voormalige bezittingen markeert, langs een afgelegen dorp met bron waarvan het water werd gebruikt in de 16e eeuw als energiebron voor de ijzerindustrie. Kort voor het einde van de etappe in Lützel is het zeker de moeite waard om een omweg naar de gerestaureerde Ginsburg te maken, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft in alle richtingen, bij goed weer naar de zeven bergen.

Dag 7: Lützel - Lahnhof (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 150 m

De tour begint met een uitgesproken heideveld langs de Eder naar Ederquele. Op de kolen weg, een oude herberg schaftsweg voor houtskool teams, reist u naar Benfe. Na Benfe en Großenbach bereikt u de Siegquelle. Volgens de legende, leefde er eens een gierige reus die de bron zelf beheerde. Hier begint een klein en zeer intuïtief natuurpad waarop meerdere stations de kwestie van het bos wordt getoond. Na drie en een halve kilometer bereikt u de bestemming van vandaag.

Dag 8: Lahnhof - Wilgersdorf (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 150 m

Het passeren van een klein bos en begraafplaats leidt de Rothaarsteig naar Ilse bron, bekend sinds de Middeleeuwen Heilquelle. Verder door de Jagdberg en kort voor Hainchen passeer je een aantal bijzonder knoestige eiken. Geniet van het adembenemende uitzicht vanaf Siegerland op het nieuwe uitkijkplatform "in de wolken". U overnacht in Wilgersdorf.

Dag 9: Wilgersdorf - Dillenburg (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 160 m

Vanaf het Tiefenrother Rothaarsteig splitst de weg: Rechts de Westerwald variant en links de Dillva variant. Op de Dillva variant doorkruist u de Dilltal, Manderbach en reist u vanaf Löhren tot aan de rand van Dillenburg. De Rothaarsteig leidt hier tot de Bismarck Temple, vanaf daar naar de Rothaarsteig Portal op het park de Hofgarten.

Dag 10: Vertrek vanuit Dillenburg

De laatste dag is aangebroken en vandaag vertrekt u naar huis op aan.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 7.8
Locatie/gebied: 8.4
Hotels: 7.8
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 6.5
Route: 8.2
Dag-tot-dagprogramma: 8.3
Bezienswaardigheden: 7.0
Reisbescheiden: 7.0
8.0
Prima verzorgde vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
Een fijne vakantie, waarin de hotelaccommodaties goed verzorgd waren en redelijk dicht langs de route lagen. Belangrijk is wel te realiseren dat de wandelroutes niet tot nauwelijks door plaatsjes gaan en je daarom moet zorgen voor voldoende lunch en drinken meenemen voor overdag tijdens de wandelroute. De route is goed te doen voor gemiddeld sportieve personen. Een verbeterpunt qua service is dat de hotelaccommodaties (m.u.v. het hotel in Dillenburg) je bagage alvast plaatst in de toegewezen hotelkamer.
8.0
Alles prima verzorgd, goed georganiseerd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2023
Heerlijke 8 dagen in het Sauerland gewandeld. Hotels over het algemeen prima in orde, het ene wat gezelliger dan de andere. Maar altijd schoon en goede bedden.
8.0
Een aanrader als je van wandelen houdt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2021
We hebben genoten van de omgeving en over het algemeen zijn we tevreden over de accomodaties. De service in de meeste hotels was goed, de ligging van de hotels was prima, meestal aan de route. De route is bijzonder goed gemarkeerd, maar en enkele keer was het toch onduidelijk omdat er bij een splitsing niet altijd goed werd aangegeven welke afslag we moesten nemen. We hebben een paar aanmerkingen wat betreft de organisatie: -broodjes van de lunch moesten we altijd afrekenen, graag opnemen in de reissom -er is een fout gemaakt in de communicatie van ADE met Kreins Wanderreise. Op het afsproken tijdstip in Dillenburg kwam de taxi voor vervoer naar Brilon niet opdagen. Het bleek dat dit een dag later was gepland. We hadden nog een extra overnachting in Brilon en daarover hebben we nog contact gehad met ADE op de dag van aankomst. Op de informatie van Kreins stonden namelijk twee overnachtingen in Dillenburg. Uiteindelijk is het toch gelukt en zijn we op de juiste dag naar Brilon vervoerd. -Bij aankomst in Brilon bleek dat onze komst een verrassing was. Ondanks ons contact op de eerste dag met ADE en de bevestiging dat het in orde was, is dit niet goed gegaan. We kregen nu hals over kop een kamer zonder gordijnen. -We weten niet wat er fout is gegaan, maar in ieder geval is er iets mis gelopen in de communicatie tussen ADE en Kreins Wanderreise. -Het hotel in Brilon ligt op een prachtige plek, maar de service is minimaal. Er was niemand aanwezig, de sleutel lag in de hal met opmerkingen over het ontbijt. We konden dus ook niets gebruiken in het hotel. Ook veel achterstallig onderhoud. Gelukkig was dat op de andere locaties wel goed in orde. -Verder werden we verrast door de strenge maatregelen in Duitsland vanwege corona. Bij niet volledige vaccinatie werd elke 48 uur een negatieve test verlangd. Gelukkig bleken niet alle hotels zich daar aan te houden.
Lees meer
8.0
Goed gelukte vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2019
Goed gelukt dus. ADE had de hotelreserveringen en het bagagevervoer georganiseerd. Was niets op aan te merken, alles is vlekkeloos verlopen, hotels waren prima uitgezocht langs de route. Twee suggesties voor verbetering: - Wij kwamen vrij laat met ons verzoek voor het maken van een arrangement. Wij begrijpen daardoor dat het ingewikkelder wordt om alle boekingen volgens het wandelschema rond te krijgen. Toch vonden we het tamelijk lang duren (2 weken) voordat we bevestiging kregen dat alles daadwerkelijk rond was. Een tussentijdse update na 1 week zou fijn zijn geweest. - Wij kregen alle reisbescheiden per post. Het zou praktisch zijn om waar mogelijk datgene wat (ook) digitaal verstuurd kan worden, daadwerkelijk (ook) digitaal te versturen. Van sommige zaken (lijst met gereserveerde hotels + telefoonnummers bijvoorbeeld) is het fijn om een digitale kopie op je smartphone bij de hand te hebben.
7.0
Was redelijk goed verzorgt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2019
De vakantie was goed ,heel veel natuur en bossen. Maar we misten toch wel dat de route bijna niet door dorpjes ging. De hotels waren prima maar veelal ver van de dorpen. Wanneer je de gehele dag wandelt wil je ook nog weleens wat inkopen doen
Lees meer