10-daagse wandelvakantie Lutherweg, Eisenach - Arnstadt

Thüringen, Duitsland

  • Eisenach, de stad van Luther
  • Viga-Nougat-Welt
  • Wartburg, 500 jaar oud
  • Lutherhaus in Eisenach
  • Kasteel Friedenstein in Gotha
Eisenach
Gotha - 9 daagse thuringer becken
Eichsfeld 9 daagse thuringer becken
Ruine Hohnstein 9 daagse thuringer becken
Thuringer wald 9 daagse thuringer becken
Bekijk alle fotos (5 )

Wandel in de voetsporen van Luther

Ontdek Thüringen door te wandelen in de voetsporen van Martin Luther. Door gevarieerde landschappen leidt de Lutherweg naar de belangrijke locaties van de Reformatie en langs vele bezienswaardigheden. De Lutherweg is in totaal maar liefst 1.000 km lang. Een gedeelte hiervan loopt van Eisenach naar Arnstadt. Maak tijdens deze wandelvakantie kennis met de verbinding tussen de beroemde Wartburg en de vertaling van het Nieuwe Testament. Aanschouw het Luther Monument naar aanleiding van zijn "ontvoering". Bezoek de geboortestad van Luther Möhra en bezoek de steden en dorpen waar Luther zijn werken heeft gecreëerd zoals Friedrichroda, Tambach-Dietharz en Gotha. Leer Thüringen en Luther echt kennen tijdens deze 10-daagse wandelvakantie!

Niveau van de wandelvakantie
Het niveau van de Lutherweg kan sterk variëren van licht tot zwaar maar vaak kunnen de zwaardere stukken door transfers of openbaar vervoer ontweken worden. De wegen hebben een goede bewegwijzering met een grote groene "L". De beste wandeltijd is van april tot eind oktober.

Dag 1: Individuele aankomst Eisenach

Aankomst in de Lutherstad Eisenach. Indien u nog tijd heeft kunt u alvast een wandeling door de stad maken en 's avonds genieten van de "Thüringer" worst.

Dag 2: Rondtocht Eisenach

Deze hele dag staat in het teken van Eisenach en alle bouwwerken en monumenten uit de tijd van de Reformatie. Op uw lijstje dienen zeker het Lutherhuis en de Wartburg te staan.

Dag 3: Eisenach - Bad Liebenstein

Afstand ca. 27 km

Eventueel kunt u per transfer vanuit Eisenach naar Hohen Sonne. Van daaruit volgt u de Rennsteig, één van de bekendste en oudste lange afstandswandelwegen van Duitsland. Tijdens uw wandeltocht zult u de komende dagen nog vaker over de Rennsteig wandelen of deze kruizen. U volgt de weg naar Möhra, het plaatsje waar de familie van Luther vandaan komt. Eindpunt van vandaag is Bad Liebenstein.

Dag 4: Bad Liebentein - Schmalkalden

Afstand ca. 32 km

Vanaf Bad Liebenstein wandelt u weer over de Rennsteig naar het bekende wintersportgebied van Brotterode. Geniet van het indrukwekkende uitzichten vanaf uw pad dat u naar Schmalkalden zal brengen. In Schmalkalden heeft Luther zijn bekende "Schmalkaldische" artikelen gepubliceerd die daarna als geloofsbelijdenissen van de Lutherse kerk in de wereld hun weg gevonden hebben. Maak een wandeling door de oude binnenstad en bezoek de Viba-Nougat-Welt. Transfermogelijkheid vanaf Bad Liebentein naar Glansbachgrund.

Dag 5: Schmalkalden - Tambach-Dietharz

Afstand ca. 19 km

De route van vandaag komt grotendeels overeen met de historische route van Luther in het jaar 1537. U loopt dus daadwerkelijk in de voetsporen van Luther. De reis van Luther ging over de Rennsteig naar Tambach en van daar via Gotha naar Wittenberg. U wandelt tot aan Tambach-Dietharz, waar uw overnachtingshotel is.

Dag 6: Tambach-Dietharz - Friedrichroda

Afstand ca. 23 km

De historische route wordt vervolgt naar Friedrichroda. U passeert het voormalige cisterciënzer klooster in Georgenthal. In het klooster werkte destijds de vriend van Luther: Georg Burkhard. Volgens de verhalen zou deze vriend aan Luther de bijbel hebben gegeven, die hij later in Wartburg zou vertalen. Het klooster Reinhardsbrunn in Friedrichroda was een van de belangrijkste benediktijner kloosters in Thüringen en behoorde aan de landgraven van Thrüringen. Friedrichroda is een geliefd kuuroord. Neem de gelegenheid om even lekker te relaxen in het kuurbad of maak gebruik van het grote wellnessaanbod.

Dag 7: Friedrichroda - Gotha

Afstand ca. 24 km

Nadat u heeft kunnen genieten van de gastvrijheid van Friedrichroda gaat u via de Reinhardsbrunnnen op weg naar de residentiestad Gotha. In Gotha staat één van de drie kloosters van de Augustijnse monniken. Dit klooster is een van de oudste in Thüringen. Na de val van de muur zijn in Gotha veel oude en waardevolle gebouwen gerestaureerd, waardoor het veel van zijn oorspronkelijke grandeur terug heeft gekregen.

Dag 8: Gotha - Mühlberg

Afstand ca. 17 km

De ochtend staat nog in het teken van een ontdekkingstocht door Gotha. Bezienswaardig zijn de diverse musea, de gotische Augustinerkirche en de laatgotische Statdtkirche St. Margarethen, maar het belangrijkste is toch wel het kasteel Friedenstein met het stadspark. 's Middags wandelt u verder naar Mühlberg. Wij raden u aan onderweg een uitstapje te maken naar het Menantes-literatuur gedenkteken en naar de burgruïne Gleichen. Aan het einde van de dag arriveert u in Mühlberg, één van de oudste geregistreerde plaatsen in Thüringen.

Dag 9: Mühlberg - Arnstadt

Afstand ca. 11 km

Vanuit Mühlberg leidt uw weg naar Holzhausen met de Veste Wachsenburg. Het is ook de moeite waard om het eerste Duitse Bratwurst Museum te bezoeken, dat de geschiedenis van de Thüringense braadworst in een tentoonstelling laat zien. Het Thüringer cultusgerecht kan natuurlijk ook worden geproefd. Uw einddoel vandaag is Arnstadt, een van de oudste gedocumenteerde plaatsen in Thüringen (voor het eerst genoemd in 704). In Arnstadt werkte Martin Luther als een jonge monnik en later als hervormer en metgezel van de keurvorst Johann Friedrich.

Dag 10: Individuele terugreis of verlenging

Uw wandelvakantie is ten einde. U kunt natuurlijk uw verblijf ook verlengen.

Meer weten over de 10-daagse wandelvakantie Lutherweg, Eisenach - Arnstadt?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.