7-daagse fietsvakantie Berlijnse Muur

Berlijn & Brandenburg, Duitsland

  • Ontdek de Berlijnse Muur per fiets
  • Een fietsreis vol historie
  • Begin- en eindpunt is Potsdam
  • Bezoek de metropool Berlijn
  • Met name ook geschikt voor families met kinderen
Berlijn foto
Fietsen Berlijnse Muur
Sanssouci Berlijn Potsdam
Berlijn
Berlijn 2
Mauerradweg
Bekijk alle fotos (24 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Potsdam

Op tijd vertrekken is de moeite waard. Bezoek Schloss Sanssouci en verbaas u over de Zomerresidence van Frederik de Grote, over de Russische Alexandrowka kolonie, de Hollandse Wijk en het enige Boheemse Weberkwartier. Ook het beroemde Filmpark Babelsberg, de Potsdammer boottochtexcursie en de vele parken wachten op uw bezoek.

Dag 2: Potsdam – Spandau (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km

U fietst eerst naar de beroemde Glienicker Brug, waar de USA en de Sovjet Unie in de tijd van de Koude Oorlog spionnen hebben uitgewisseld. U fietst via Schloss Cecilienhof, waar in de zomer van 1945 de Potsdammer Conferenz tot de opdeling van Berlijn en Duitsland in bezettingszones heeft besloten, verder naar de Wannsee naar Sacrow. Bij de Gross-Glienicker See ontdekt u een origineel stuk van de Muur en voor de poort van Spandau het Fort Hahnenberg, dat in 1888 ter bescherming van het bewapeningscentrum van Spandau gebouwd werd. Verheug u vervolgens op de Citadel stad Spandau.

Dag 3: Spandau – Hohen Neuendorf (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

's Ochtends fietst u door het Spandauer bos, voormalige DDR oorlogsgebied dat in het jaar 2000 tot Natuurreservaat van Europeesche betekenis verklaard werd. Langs het bijna dichtgegroeide Nieder-Neuendorfer kanaal is het de moeite waard om naar de duizendjarige gigantische eik te rijden. Langs de Lasszinsee fietst u naar de Hafeloever. De onder Monumentenzorg staande Grenstoren Nieder Neuendorf (gebouwd in 1987) diende in de DDR periode als bewaking van deze grensstroken en was tegelijk de begeleidende stelling voor de overige 18 grenswachttorens. Tegenwoordig bevindt zich in de Toren een documentatiecentrum over de voormalige grenssituaties. U kunt dan in Hohen Neuendorf de mooie fietsdag afronden.

Dag 4: Hohen Neuendorf – Berlijn centrum (ca. 37 km)
Afstand ca. 37 km

De Mauer-Radweg leidt u door het beschermd Natuurgebied "Tegeler Fliesstal", een authentiek moeraslandschap. Een uitstapje naar Lübars is de moeite waard, het enige behouden dorp in het Berlijnse stadgebied. Langs de stilgelegde sporen van de Heidekrautbahn en via het Märkischen Viertel, fietst u richting Berlijn centrum. Ontdek de Börsebrücke en de Bornholmer Strasse, waar op 13-08-1961 vluchtelingen hebben geprobeerd uit de huizen op de grens door de ramen te ontkomen en het Invalidenkerkhof over welk gebied de Muur liep. Verwonder u over de nieuwe Berliner Hauptbahnhof en het Parlement- en Regeringskwartier. U bereikt de Brandenburger Tor, de Berlijnse prachtboulevard "Unter den Linden" en de Potzdammer Platz, in de DDR periode niemandsland. Overnachting in het centrum van Berlijn.

Dag 5: Berlijn – Grünau (ca. 41 km)
Afstand ca. 41 km

Via het "Stasi" Hoofdkwartier fietst u naar Checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse, tussen 1961 en 1990 één van de bekendste Berlijnse grensovergangen. Het controlepunt mocht alleen door geallieerde militairen en ambassadepersoneel, buitenlanders, medewerkers van de permanente vertegenwoordiging van de Bondsrepubliek Duitsland en DDR functionarissen gebruikt worden. Na slechts enkele kilometers bereikt u de Spree met de East Side Gallery in de Mühlenstrasse : in1990 hebben kunstenaars uit de hele wereld de 1,3 km lange restanten van de Hinterlandmauer indrukwekkend beschilderd. Via de Oberbaumbrücke ( 18e eeuw) fietst u naar het Landwehrkanaal, Heidekampgraben en Teltowkanaal naar Neukölln en Schönefeld.

Dag 6: Grünau – Potsdam (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km

Aan de zuidrand van Berlijn leidt de weg via Gropiusstadt naar Marienfelde, dat tot 1990 als opvang -en doorgangskamp aan meer dan 1,3 miljoen DDR vluchtelingen hulp bood. Tegenwoordig bevindt zich hier een gedenkplaats en een Museum. Weer nauwelijks op het zadel, bereikt u een 110 ha groot militair verboden gebied waarin tot begin negentiger jaren het US leger het gewapende Häuserkampf trainde. Volg tenslotte het mooie Teltowkanaal en de Königsweg naar het toenmalige contrôlepunt Dreilinden. Langs de Griebnitzsee fietst u terug naar Potsdam.

Dag 7: Potsdam – individuele terugreis

Na het ontbijt eindigt uw historische en bijzondere fietsvakantie in de sporen van de jonge Duitse geschiedenis. Natuurlijk kunt u uw verblijf ook nog verlengen. Vraag onze fietsspecialisten naar de mogelijkheden.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse fietsvakantie Berlijnse Muur?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Berlijnse Muur.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 7.5
Locatie/gebied: 8.0
Hotels: 8.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 5.0
Route: 7.5
Dag-tot-dagprogramma: 7.5
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 5.5
7.0
Hotels waren in orde.
Gezin met oudere kinderen
Op vakantie in Juli 2022
Mooi, enkel de Nederlandstalige versie ontbrak!
8.0
Leuke sportieve vakantie in groene omgeving.
Gezin met oudere kinderen
Op vakantie in Juli 2019
Mooie omgeving om te fietsen. Wegbeschrijving niet altijd even duidelijk. Bagagetransport naar de goed gekozen hotels verliep prima. Niet alleen een sportieve vakantie maar ook leerrijk m.b.t. de recente geschiedenis van Oost- en West-Berlijn
Lees meer