8x Reistips van Lora

Pak jij binnenkort ook je koffers in voor een heerlijke vakantie? Met de reistips van Lora ga je goed voorbereid op reis. Bon voyage!

ViaLora
ViaLora strand
ViaLora strand

Zwemshorts

Van het douchen bij de entree van het zwembad tot het dragen van een badmuts: op veel campings in Italië gelden er speciale regels. Neem er voor de zekerheid er één van huis mee of haal er één bij de campingwinkel of de receptie.

Badmutsen

Mocht je op vakantie naar Frankrijk of Italië gaan, dan is het goed om te weten dat strakke zwembroeken voor jongens en mannen in veel zwembaden verplicht zijn. In Frankrijk zijn wijde zwembroeken, zowel lange als loszittende varianten, zelfs volledig bij de wet verboden. Ook is het op sommige campings niet toegestaan om onder de zwembroek boxershorts te dragen.

Gasolina & Gazole

Brandstofnamen als E-10 brandstof, Superbenzin en Gasolina Sin Plomo 95 vliegen je om de oren. Voorkom het tanken van de verkeerde brandstof en let goed op aan de buitenlandse pomp. Rijd je diesel? Dan heb je geluk, want voor een dieselauto is het etiket bekend als Diesel, Disel of Eurodiesel. In Frankrijk staat het bekend als Gazole, maar in Spanje heet Gasoline juist weer benzine. Weer slim: bekijk de universele brandstofstickers voor benzine, diesel en lpg al vóór vertrek.

Maximumsnelheid

Wie het gaspedaal te hard intrapt riskeert een hoge boete. Houd je dus goed aan de snelheidslimieten. In de meeste Europese landen mag je tot 120 kilometer per uur rijden met een personenauto, terwijl je in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Kroatië, Italië, Oostenrijk en Luxemburg maximaal 130 kilometer op de snelweg mag. Flitspaalsignalering? Dat is verboden in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Ook is het opletten geblazen op de Franse platteland. Hier verschilt de maximumsnelheid op de D-wegen. Houd alle verkeersborden dus goed in de gaten!

Milieustickers & vignetten

Wie op vakantie gaat naar Zwitserland en Oostenrijk of op doorreis wil naar Slovenië of Italië, heeft een Autobahnvignet nodig. Deze schaf je heel gemakkelijk aan bij het tankstation of de grensovergang. Let op: voor als je auto onder de 3500 kilo is, heb je voor Italië en Duitsland geen Autobahnvignet nodig. Ook heb je in Zwitserland geen milieuzones, wel heb je voor de snelwegen een tolvignet nodig. Kom je met de auto door de oude binnenstad of reis je door een dichtbevolkte regio? Koop een milieusticker, want deze zones mag je alleen doorreizen met een Vignet Crit’Air (Frankrijk) of Umweltplakette (Duitsland). Welke verplichte producten je precies nodig hebt voor je autoreis, bekijk je heel eenvoudig via de website tolvignetten.nl.

Tolwegen

Ga je dit jaar naar Italië, Frankrijk, Slovenië of Spanje op vakantie? Houd rekening met de tolwegen die je onderweg tegenkomt. Natuurlijk kan je ook je TomTom gebruiken om ze eventueel te vermijden! Kom je er toch niet onderuit? Bekijk op de site anwb.nl het Europese toloverzicht per land. Of koop online de tol-badge Bip & Go, een elektronische tolbetaling waarmee je in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal binnen no time de tolpoortjes doorrijdt.

Uitrusting

Voorkom hoge boetes en neem een gevarendriehoek en reflecterende veiligheidshesjes van huis mee: verplichte én onmisbare items voor in je auto. Als je met de auto midden op de weg stil komt te staan, plaats je de gevarendriehoek duidelijk zichtbaar op de weg op een afstand van ongeveer dertig meter van je auto. Je veiligheidshesje moet voldoen aan de Europese norm EN471, klasse 2, waarmee je in het geval van een ongeval of pech altijd zichtbaar bent. Daarnaast heb je voor vrijwel elk Europees land een brandblusser en een EHBO-koffer nodig. En natuurlijk is een gordel ook geen overbodige luxe...

Alcoholtesters

Frankrijkgangers doen er eveneens goed aan om twee alcoholtesters van huis mee te nemen: deze behoren tot de verplichte boorduitrusting van je auto. Hiermee kan je zelf inschatten of je nuchter genoeg bent om auto te rijden. Overigens is het ook verboden om met slippers of oordopjes rond te rijden en gebruik te maken van apparaten die flitslocaties oppikken. Pas ook op voor nepagenten, deze zijn actief in Frankrijk.

Handig om mee te nemen

Naast je verplichte uitrusting doe je er ook goed aan om met voldoende eten en drinken op pad te gaan. Sla een lunchpakket in en neem naast gezonde snackjes als tomaatjes, appels en bananen ook bekers en voldoende drinken mee. Wordt het laat? Ga lekker een hapje eten in een (weg)restaurant. Ook een deken is superhandig, evenals Google Maps en een ‘vintage wegenkaart. Je TomTom is helaas niet altijd up to date...

Alvast een fijne vakantie!

Spullen voor op reis

Goed om te weten

  • Check voor vertrek jouw benodigde brandstof op anwb.nl, daar vind je per land een brandstoffenoverzicht.
  • Soms gelden er ook nog andere verboden als het zwemmen met t-shirts, het spelen met opblaasbeesten of luchtbedden in het water.
  • Ben je brildragend en reis je af naar Spanje, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland, Duitsland of Frankrijk? Neem ook je een reservebril mee.
  • Overdag is met je lichten aanrijden verplicht in Hongarije, Slovenië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Zwitserland en Italië.
  • Snel wagenziek? Koop reistabletten bij de drogist en vermijd zware maaltijden en suikers. Kauwgom en pepermuntjes zijn beter. Ook is het een goed idee om elke twee uur minimaal een kwartier te stoppen en een donkere zonnebril op te zetten.