10-daagse fietsvakantie Neckarradweg

Zwarte Woud, Duitsland

  • Fantastische fietsvakantie langs de Neckar
  • Vanaf de oorpsrong bij Donaueschingen
  • U eindigt in het wonderschone Heidelberg
  • Inclusief museabezoeken
Neckarradweg - Sulz
Neckarradweg - Neckargerach
Neckarradweg Neurtingen
Neckarradweg - Rottweil
Neckarradweg - Hesssigheim
Neckarradweg - Sulz
Bekijk alle fotos (21 )

Fietsen langs de Neckar

De Neckar-fietsroute behoort tot de meest interessante en afwisselende fietsroutes. De “Rivier van de dichter” ontspringt in het vochtig koele Schwenninger moeras en baant zich eerst een weg langs de geweldige bergen aan de rand van de Schwabische Alb en het Zwarte Woud.

Via markante bochten waar vaak burchten en kastelen bovenuit prijken stroomt de steeds breder wordende Neckar langs Nürtingen naar de landshoofdstad Stuttgart. Vanaf het barokke Ludwigsburg stroomt de Neckar in scherpe bochten door het wijnbouwgebied van Württemberg. Op weg naar Heilbronn komt u langs mooie idyllische dorpjes zoals de Schillerstad Marbach, die omgeven wordt door wijnterrassen, Besigheim of Lauffen. Naar Bad Wimpfen wordt het Neckardal weer smaller en stroomt de rivier in indrukwekkende bochten door het wilde Odenwald. Vroeger werd de loop van de rivier beheerst door talrijke bekende burchten zoals Burg Hornberg, Zwingenberg en Hirschhorn tot aan de beroemde universiteitsstad Heidelberg met z’n vele bezienswaardigheden. De fietsroute loopt niet altijd direct langs de rivier in het dal, zodat lichte stijgingen onvermijdelijk zijn. Er zijn slechts enkele soms korte sterke stijgingen. 

Karakter van de tour:
De goed beschreven route voert grotendeels over rustige land- en fietswegen. Korte stukken zullen deels over drukkere straten afgelegd moeten worden, vooral door dorpskernen. Vanwege de lengte van de Neckarroute hebben we deze in twee delen onderverdeeld. De op zich twee reizen zijn ook heel mooi met elkaar te combineren.

Dag 1: Donaueschingen - individuele heenreis

De Romeinen beschouwden de bron in het Park van het vorstelijke slot Fürstenberg al als de wieg van de Donau. Het slot in de stijl van de Belle Epoque weerspiegelt indrukwekkend de betekenis van de familie von Fürstenberg volgens de natuurkundige verzameling.

Dag 2: Donaueschingen - Rottweil

Afstand ca. 30 km

Op het hoge plateau van de Baar fietst u tussen het Zwarte Woud en Schwäbische Alb naar Schwenningen, waar u de steeds smallere Neckar bereikt. Ga verder naar Rottweil, de oudste stad in Baden-Württemberg met een middeleeuwse kern.

Dag 3: Rottweil – Sulz/Glatt

Afstand ca. 35 km

Vandaag fietst u rivierafwaarts door het Neckardal, dit dal wordt steeds breeder. U passeert de plaats Oberndorf, een belangrijke plaats in de carnavalstijd. Vanuit daar fietst u verder richting het eindpunt van deze dag, Sulz.

Dag 4: Sulz/Glatt – Tübingen

Afstand ca. 50 km

U fietst verder naar Horb waarvan de Stiftskerk en Schavuitentoren al van verre zichtbaar zijn. In Rottenburg is het einde van het smalle Neckardal. Vanwege talrijke stadsbranden toont de stad niet middeleeuws, maar barok. Na enkele kilometers bereikt u tenslotte uw einddoel van de dag, de stad Tübingen. Hier is de binnenstad en het Slot Hohentübingen zeker een bezoek waard.

Dag 5: Tübingen – Esslingen

Afstand ca. 55 km

U laat de levendige metropool achter u en fietst de Neckar stroomafwaarts. Onderweg komt u enkele prachtige meren tegen voor een heerlijke verkoeling. De bezichtiging van de Hundertwassertoren in Plochingen is de moeite waard. En in Esslingen kunt u genieten van de historische charme van de stad die grotendeels verschoond is gebleven van oorlogsgeweld.

Dag 6: Esslingen – Marbach/Freiberg

Afstand ca. 45 km

Vandaag bereikt u de stad Stuttgart, de grootste en hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. Bezoek het Mercedes Benz museum of het oude Slot. U vervolgt uw fietstour richting Ludwigsburg, hier leert u het Neckardal als wieg van de dichters en filosofen kennen vooral in Marbach, de geboortestad van Friedrich Schiller.

Dag 7: Marbach – Neckarsulm / Bad Friedrichshall

Afstand ca. 55 km

Langs wijngaarden en meanders voert de weg verder naar Lauffen. Gun uzelf gerust een slokje van de lekkere Katzenbeisser. De wijnbouw is ook de belangrijkste industrie van Heilbronn. Over de romantische Burgenstrasse fietst u verder tot Neckarsulm.

Dag 8: Neckarsulm / Bad Friedrichshall - Eberbach

Afstand ca. 50 km

Het NSU-museum in Neckarsulm met zijn vele historische fietsen en auto's is een bezoek waard. Tussen de wijngaarden en woudhellingen vangt u een blik op de burcht Horberg waar ooit Götz von Berlichingen woonde. De stad Eberbach stond lange tijd bekend om zijn handwerk, bijzonder was de zandwinning in de steengroeven.

Dag 9: Eberbach – Heidelberg

Afstand ca. 35 km

De Neckar slingert zich romantisch door het Odenwald, afhankelijk van welke rivierzijde fietst u naar Baden of Hessen. U komt langs de Vier Burchten Stad Neckarsteinach en in Neckargemünd is de middeleeuwse architectuur indrukwekkend. De beroemde Universiteitsstad Heidelberg wacht u op met zijn bekende Slotruïne, de barokke binnenstad en een actief cultureel leven.

Dag 10: Heidelberg – vertrek of verlenging

Einde van uw fietstour. Wilt u de omgeving nog verder verkennen, adviseren wij u verlengingsnachten te boeken.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 10-daagse fietsvakantie Neckarradweg?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.